måndag 5 augusti 2013

Förberedelsetid

Idag var det start på vår sista termin på trädgårdsmästarutbildningen. Tiden går så himla fort när man har roligt, och helt plötsligt är det bara drygt två månader kvar till avresa!

Många förberedelser är det, och inte minst alla de praktiska, så som vaccinationer till exempel. Twinrix (hepatit A+B), gula febern, tyfoid, malariaprofylax... det sista vi vill är ju att bli sjuka, och eftersom vi kommer att vistas utanför de egentliga turiststråken utsätts vi ju för lite mer än vanligt.
Men, så får vi också uppleva mer!

Vi håller som bäst på att förbereda oss med våra frågeställningar och tankar kring odling i stort, gödning, bevattning, jordmån - kunskapsutbyte, utbildning och ev. förbättringsmöjligheter. 
Förutsättningarna, och därmed också utmaningarna, är ju så annorlunda mot de vi möter här i Sverige.

Jordmånen är dålig,och det vi kan fundera över med våra kunskaper i det fallet är gödning, kompostering osv. 
Vattenförsörjningen är också ett problem. För de odlingar som ligger längs Gambiafloden är tillgången god, men det är ju inte bara att vrida på en kran så som vi gör här. Det är ett tungt arbete (som utförs av kvinnorna), inte alltid utan risk vid de ev. brunnar som finns.
Förvaring och lagring av de grödor som odlas, och i mångt och mycket mognar samtidigt, är ännu en utmaning.
Trädplanteringar, som motverkar ökenspridningen i Gambia, är ett stort och viktigt projekt som vi får möjlighet att se mer av.

Det blir riktigt intressant att möta allt detta, delta i arbetet, höra historiken och om de försök som tidigare har gjorts, resonera och diskutera.

I en helt annan kultur än vår finns också så många djupt liggande traditioner att ta hänsyn till. Allt går inte att förändra i en handvändning, och det är förmodligen bra att tänka till med lite fingertoppskänsla och bra argument.

Och om vi vänder på det hela... hur mycket kommer vi att ha med oss i bagaget hem igen?!