fredag 25 oktober 2013

Vi ympar mango!

De två veckorna i Gambia har gått fort och vi har alla upplevt otroligt mycket under vår tid här! Våra två sista dagar på praktiken inriktades på jorden. De berättade om hur de arbetar med sin odlingsjord för att uppnå bästa resultat och vi fick se prover på olika sorts jordar de har på plantskolan. De har mycket god kunskap om hur de ska berika sin sandiga jord med humus och kompost. Vi fick gräva upp jord under några mangoträd där löven som fallit ner hade berikat jorden under flera säsonger och därför var jorden mer näringsrik än ute på fälten. Odlingspåsar fylldes med händerna (vi fick dock använda handspadar) och ställdes ut i en odlingsbädd. Därefter sådde vi citronfrön från en sort som föreståndaren hämtat hem från Venezuela och som ger extra stora frukter.

Vi är också stolta att berätta att vi i grupp två har fått ympat mango! På plantskolan fanns en expert på området och vi frågade om han kunde visa oss sina olika tekniker. Han tycket nog att det var kul att vi var så intresserade av just ympning för redan nästa dag så fick vi själva pröva på att ympa, superkul!!!

Igår var vi ut på studiebesök i statsdelen Sukuta och tittade på några privata bakgårdar där kvinnorna odlar. Det var väldigt intressant att få se odlingarna, pröva på vissa arbetsuppgifter och att träffa de starka kvinnorna! Vi besökte också en skola och det blir ett minne för livet! Alla glada barn som ville skaka hand med oss, sjöng för oss och dansade med oss, det är sällan man känner sig så populär ;).

Vi är så nöjda med vår praktik och tiden här i Gambia!


 Isabelle ympar mango



 Efter att ha hämtat näringsrik jord fyller vi påsar för sådd



 Färdiga för citrussådd!



 En av kvinnornas trädgårdar för odling



 Terese hämtar vatten ur brunnen



 Isabelle med sin nya vän, en stark kvinna som odlar för eget bruk



Hanna gör en odlingsbädd




AnnaKarin och Hanna omgivna av glada skolbarn



Hanna, Isabelle, Terese & AnnaKarin

Inga kommentarer: