fredag 18 oktober 2013

Ändrade planer...

Ibland blir det inte alltid som man tänkt sig. Vi i grupp två skulle tillbringa en stor del av vår tid här i Gambia på ett odlingscenter i byn Njawara som ligger norr om Gambiafloden. Vår resa började tidigt på måndagsmorgonen då Al-hadji körde oss fyra tjejer till huvudstaden Banjul och färjan som skulle ta oss över floden. Problem i trafiken ledde till att vi blev försenade och dessutom så visade det sig att färjan hade tekniska problem så vi fick helt enkelt ta oss över floden i mindre båtar istället.
Båtarna i trä kallas för piroger och för att ta sig mellan stranden och båtarna blir man buren. Det är svårt att beskriva den här upplevelsen... Stranden är fylld med folk som vill att man ska åka just deras båt. Ljudet från alla människor, dofterna, stressen och hetsen, och så plötsligt blir man upplyft på en mans axlar och utburen till båten. Båtarna fylls till bredden med människor som med största sannolikhet inte kan simma, en tanke som slog oss när vi satt packade som sillar nere i båten...



Hanna blir inburen från pirogen...



När vi väl var över på andra sidan i staden Barra var det minst lika intressant att ta sig ur båtarna och in till stranden. Vi blev sedan upphämtade av en taxi som skulle ta oss ut till Njawara. Taxin hade hål i golvet, ett säte brakade ihop under vår färd och dörren gick inte riktigt att stänga, en vanlig buss i Gambia med andra ord!

När vi efter en skumpig färd anlände på odlingscentret så var det stängt. Inte så konstigt då presidenten i landet utlyst public holiday. Vi blev då körda in till byn och installerade hemma hos en familj. Informationen var obefintlig och vi började bli oroliga för hur vår vistelse på centret skulle bli. Att ringa till vår lärare eller Kristina gick inte då vi saknade täckning på telefonerna. Efter en minst sagt förvirrande timme där vi försökte få fram information om varför vårt boende hade blivit ändrat och hur de kommande dagarna skulle se ut så beslutade vi i samråd med Kristina att vända åter. Våra kontaktpersoner fanns inte på plats och det skulle inte bli någon riktig undervisning där före nästkommande måndag och då skulle vi bara få medverka under en dag på centret.



Odlingscentret i Njawara



Så vi fick göra precis samma resa tillbaka på eftermiddagen, först taxi, sen pirogbåtar och tillsist en bilfärd "hem" till compoundet. Ett stort tack till vår hjälte Al-hadji som inte bara följde oss hela vägen till Barra utan också åkte tillbaka över floden för att eskortera oss hem redan samma dag!

Självklart var det tråkigt att det inte blev som planerat. Odlingscentret i Njawara var en mycket intressant och härlig plats där vi verkligen velat vara om det varit öppet. Men det är också en del av att lära känna det här landet, planering och struktur är inte något som prioriteras...

Idag har vi varit på vår nya praktikplats, den fina plantskola i Wellingara som de andra eleverna besökte i veckan. Det känns riktigt bra och vi ser fram mot våra dagar där!



Ogräsrensning bland palmplantorna i Wellingara




Arbetet slutfört!



Terese, Hanna, Isabelle & AnnaKarin

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad duktiga ni är!!!